neděle 22. března 2009

Bouldering na Vysočině- Drátník


Hubert
Je veliká škoda, že tak rozsáhlá oblast nabízející kvalitní lezení jako je Českomoravská vrchovina nemá kloudné informace týkající se boulderingu.
Poupravím, Tomáš Kocour Neuman napsal článek Bouldering na vysočině http://www.lezec.cz/clanky.php?key=3671 a na stránkách Ždárských vrchů je mimo stáhnutelného průvodce na lano i fotoprůvodce na bouldery viz. http://www.zdarskevrchy.cz/horolezectvi/pruvodce/index.html
Žeronýmo po přelezu slunného 5A.

Hlavní věc která jim ale chybí je dostatečný popis, název a klasifikace- což jsou né nezbytné, ale pro mnohé boulderisty docela důležité faktory. Když už se někdo rozhodne některé sektůrky na netu zveřejnit, mohl by si dat tu práci a vymyslet název a odhadnout klasu. Klasifikace zde k boulderům přiřazena je, ale nicneříkající UIAA hodnocení je zde ještě komplikovanější tím, že na Vysočině je obecně tvrdší klasa a místní sedmičky už dokážou potrápit. Inu chybí tu nějaký místní Petr Resch, který by pro zpopularizovaní místních rošťáren něco udělal.

Morfologický projekt vpravo od Hrany Kmeta, mé rozpětí nestačí.

Ale popořádku, nová členka našeho oddílu Adélka naplánovala oslavu svých narozenin na víkend a bylo to opravdu velkolepé mecheche. Lidi z řad lezců a kamarádů obsadili Plščí Grunt -jedlo se, pilo a hasil i prý nějaký požár..něco prý ví Harry:-) Já byl vždycky nějak dřív našrot a v posteli- inu slušněj chlapec.

Sobotní ráno bylo jak z pohádky a mohlo se vyrazit na Drátník. Naše plánovaná kombinace lano + válení se po matracích nebyl vůbec špatný nápad a cíl naší cesty byl sektor Pagoda a jeho údolní stěna, kterou vede legendární cesta Kamarád 8.

Hrana Kmeta- levou oblinka, pravou přiskočit 4mm bočáko-spoďák a levou poskočit do řezky.

První naše kroky vedly v pěkných policích v levé části u jeskyňky, kde pozitivní římsy v převise nabízely pěkný rozehřátí-logické SD 5A, zdolala to po boji i Lucka... čož není vůbec špatné.

Dále se na nás u hrany smála taková všelijaká oblina a nám nezbylo něž prubnout tuto hranu pod cestou Kmet a trochu to pošéfovat. Po velice pěkných krocích mě nakonec pustila a poté i Toma Reicha a odhadli jsme to tak na 6C/6C+, i když další lezci snad napoví.

Detail.

Byl čas sundat pytel na Kamaráda, tento starý rest jsem kdysi dávno zkoušel s Káčulem, kdy jsem se cestě docela trápil. Ale po nacvakání a nazkoušení kroků se podařil na první čistej. Tomáš sice lehce zaváhal ve fleshovém pokusu, ale poté už na PP radami jak na to cestu lehce vybaletil.

Kamarád pod prvním bórkem.
Cesta je fakt pěkná: Celkém furt velké oblé chyty, ale lezeš do kopce, navíc lehce sokolovatěji a to ti na bandaskách neubere. Je to ovšem lahůdka největší- na Drátníku povinnost.
Traverz pod Kamarádem.
Nemenší povinností je přelézt kultovní Traverz pod kamarádem. Tento traverz zprava doleva do jeskyně také prověří vaši vytvalost na oblinách a malých lištách. Klukům se trochu nedařilo spojit všechny pasáže (délka je tak 10m) a když je to ten traverz, tak jsem to střelil na 7A na druhý pokus. (Výpravčí inflačních vlaků?)
Ke konci traverzu- leze Jarek.
Po špatné zprávě, že Míra zchrastil ze skály jsme byli trochu rozladěni (Nakonec je v pořádku- jen naražená říť) a přesunuli se na slunný palouček s parádním madloidním hranolem s boulderem po hraně cca za 5A a zde jsme si spravili chuť. Fakt je, že s Žeronýmem jsme si to boulderování a vymýšlení variant užívali- a tak to má být.



Nakonec na doražení zbyla Převislá hrna na Patník, který leží pod cestami Černá spára a Manitou. Začne se SD z madla a pomocí převislé hrany s jemných lišt v plotně se divočí opravdu krokolomně a zábavně. Já zde ze zbytků sil vylezl, Žeronýmo příště nesmí tolik pít:-))

Převislá hrana na Patník 6B+.

Večer strávený s Žeronýmem v dobré hospůdce Solitéry u 9 piv by byl na napsání dalšího Hausmanna, ale dokonce jsme probírali i vážné a rozumné věči. Fakt! Nekecám!
Spodní část Hrany Kmeta. (nad hlavou je vidět inkriminovaný pidi bočák)

Další den jsme s vítězem Bandascupu Jarkem vyrazili na nejmenovanou blízkou skálu, kde jsem musel ukázat zač je toho loket a vyšolíchat nástupový velice prefikaný boulder v cestě za 8+( a to je na Vysočině už číslo). Po mne byl donucen k přelezu i Jarek jelikož ješitnost je motivace jak hrom:-) a bez ní to prostě nejde. Cestu doporučuji- kdo přeleze smekám.
Ve víru vášní.
Tak to bylo vše o tom Drátníku a třeba někdy na vysočině zase pobudu a poreferuji.

9 komentářů:

  1. Hmm, pekna fotka stareho Kmeta na lezci Caju....
    S

    OdpovědětVymazat
  2. celkove podareny fota
    pokac

    OdpovědětVymazat
  3. to je tím, že jsme měli mírův foťák, inu zrcadlovka-to je iné kafe, škoda, že jsou to takový krávy objemný

    OdpovědětVymazat
  4. ja mysel ze je to tou starou praktikou, jaks rikal ;)
    S

    OdpovědětVymazat
  5. Zdarec Čajdo, parádni fotky:) Ta cesta na kamaráda je fakt exkluzivní:) mám s ní své zkušenosti:)) Co ta sešn na Babách, nechystáte to až se zlepší počasí?
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  6. No tento víkend vypadá špatně. Dost se tam drží vlhkost, ale ten příští by šel. Jo slyšel jsem nějaký zvěsti o tvém řádění v Ospu prej 7c flash- to si děláš čurinu ne? Ty bejku jeden:-))

    OdpovědětVymazat
  7. to je blbost:)7c sem vylez ale ne flash:) Jmenovalo se to totiz Flashdance:)Tesim se na tu akci:)

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím chtěl bych doplnit pár informací. Na té oné Hraně Kmeta 6C+ se asi někdy ulomil ten bočáko spoďák na pravou ruku takže bych řekl ,že to docela vytěžklo klidně bych dal 7A. Jinak Traverz pod Kamarádem se dolézá tou onou Hranou kmeta a když se to leze takto traverz je zapsán jako 7B+ . Jen pro upřesnění jak se to má teď. Jinak skvělí článek :-)

    OdpovědětVymazat