neděle 28. června 2009

Tinos - evropské Hampi

Máte rádi moře, žulu, bouldering a klid? V případě, že ano, Tinos se vám bude určitě líbit.


Poprvé jsem se o zdejším boulderingu dozvěděl z Montany 3/2008 (viz. http://www.montana.cz/archiv.php?pr=rocniky&roc=2008&cis=3 )a při letošním jarním lezeckém výjezdu do Řecka o něm uvažoval jako o možné alternativě při špatném počasí. Zlé Tušení se vyplnilo a z pěkné sportovní oblasti Lagada na Peloponesu nás vyhnaly sněhové přeháňky a zima. Při otázce kam teď jsme měli jasno - hore háj do Athén a trajektem (19euro/osoba, 60euro/auto) přímo do největšího města Tinosu s překvapivým názvem Tinos.

Průvodce

Zde se nám nepodařilo zastihnout místního lezeckého guru Dietra, který má na pobřeží kancl s potápěčskými službami a prodejnu, kde jsme měli v plánu koupit průvodčíka. Takže zpětně vzato průvodce si určitě nechte poslat dříve z německého nakladatelství http://www.gebro-verlag.de/ aby jste nedopadli stejně jako my.

Hlavní oblasti leží kolem vesnic Falatodos, Volax a Livada.

Jelikož jsme si kvůli pár oblastem na ostrůvku , které leží cca 10km severně od Tinosu nechtěli půjčovat káru, zjistili jsme si jak jezdí místní drožky (cca po 2hodinách) a vyrazili busem do epicentra ostrova k vesnici Falatodos. Zde se nám po výjezdu nakopec otevřel pohled, který jsem opravdu nečekal a lehce mi z něj vyschlo v ústech. Pro vysvětlení - krajiný ráz po příjezdu k hlavnímu městu působil lehce streotypně. Zelené loučky protkané kamennými zídkami, všudypřítomné pasoucí se kozy a ovce a každá druhá budova je malá kaplička (celkově okolo 1000 kapliček na 10000 obyvatel). Oproti tomu po výjezdu na kopec se před vámi rozprostře kam jen oko dohlédne (20km2) pás žulových balvanů ve tvaru vajec.



Modrobílá řecká architektura prudce kontrastuje s divokou přírodou okolo.

Falatodos nás poctil příjemnou kavárnou (kafe nebo šnaps do 1eura) hned naproti monumentálnímu kostelu, který mimojiné spolu s katedrálou ve městě Tinos přitahuje každoročně tisíce křesťanských turistů, bloudících v divokých údolích Tinosu od jedné kapličky k druhé.

Výhled ze stanu.

Ke konci dne jsme si našli plácek pro stan a po příjemné večeři s místním vínem a božským výhledem na oblast snů jsme se natěšeni na další dny usnuli....

Žádné komentáře:

Okomentovat