čtvrtek 16. července 2009

Lagada - lezení v Řecku

Do minulé Montany jsem napsal drobné info o jedné méně známe lezecké oblasti na Peloponesu. Vzhledem k tomu, že ne každý z vás je čtenářem tohoto lezeckého časopisu, s časovým odstupem prezentuji článek i zde.

Není to nádhera? Sektor Aloni. foto: www.rockclimbing.com
Lagada climbing park

Že jste o ni nikdy neslyšeli? Většina lezců si pod nálepkou řecké lezení vybaví Meteoru případně Kalymnos, ale to by bylo trochu málo na tento skalnatý kraj, kde potenciál pro lezení je obrovský. Důvodem, proč zbytek Evropy o mnohých Řeckém lezení moc neslyšel je fakt, že i přes možnosti skvělých nových oblastí je zde Sportovní lezení ještě v plenkách. Nechci to samozřejmě paušalizovat, ale v Itálii, Francii a u nás by již odhodlaní divočáci žhavili vrtačky na prostupování nových směrů a tady furt nic.
Stejně je na tom i Lagada climbing park.
Lehké plotny versus těžké dachy- sektor Petsanés. foto: www.rockclimbing.com

Když jsme letos měli před sebou tradiční dilema kam zajet za teplem, situace se komplikovala. Znáte to, domluvíte auto, kamarády,ejhle auto není, kámoši nemůžou-práce, škola, peníze, volný čas….tak jsme na káru hodili bobek a obšéfovali jsme si přes Click4Sky let do Atén za pár kaček. Teď jen zbývalo vygooglovat nějaké info o zdejším lezení- bohužel bída, bída- upoutala mne až fotka parádní stěny s komentářem ve smyslu: Nejhezčí, nejlepší, neolezený, bez lidí…zasekl jsme se-třeba si popletli fotku. Popis přesně seděl na foto hřebenáče v Moravském krase. Avšak po pár mailech s daným fotografem jsme měl v ruce úplný výpis cest v Lagadě a příslib kvalitní polezenice.
Mapa- oblast je značená vlevo nahoře.

Oblast se nachází 10km západně od města Sparta na Peloponesu. Hned za Spartou se zvedají mohutné hory a jediná možnost jak se dostat nejkratší cestou k západnímu pobřeží (respektive k městu Kalamata), je projet jediným nádherným kaňonem zařízlým v těchto horách. Asi po 5km jízdy po serpentinách uvidíte kolem sebe podezřele pěkně vypadající skalní útvary po obou stranách kaňonu- znamení, že jste správně. Zaparkujete na výrazném parkovišti a hnedle můžete jít sondovat a vyhlížet směry.
8a+, Petsanés. foto: www.8a.nu

První nejbližší sektor má název Aloni- asi 100metrů nad silnicí je pěkný palouček s chatou
(Prý Climbing informations, ale měli zavřeno) a suchým záchodem a u něj 30metrů vysoký pás skal s asi 20 pěknými cestami v obtížnosti 5a až 7b+.Lehčí cesty vedou v položeném členitém vápně, u těžších je charakter lezení kolmé až mírně převislé žluté vápno, kde je o chyty často nouze. Cesty samozřejmě vybírají jen logické směry, žádná tlačenice jedné cesty vedle druhé- názvy cest bývají zpravidla napsané u nástupu.

Druhý sportovnější sektor Petsanés je asi 200m výše. Na lezce zde čeká rozmanité lezení po hadech a kapsách. Zvláště ty 35metrové linie těch 8a+ vypadají božsky, ale nezkoušel jsem. Kousek od převisů jsou i plotničky pro pohodové popolízání. Okolo sektoru je mnoho jeskyní a skalních oken, kde ovšem cesty nevedou. Čert ví proč. Co zde ale vede jsou stezky všudypřítomných kozenek a jejich všudypřítomná kokinka-člověk si ale zvykne na vše, ne?
Sektor Petsanés. foto: www.rockclimbing.com
Na druhé straně údolí kousek od čistého potoku, ve které jsme mimochodem bez následků brali vodu, je třetí sektor-Tourlitsa. Z dálky rozhodně vypadá dobře. Z blízky je to o dost horší, ale zase lepší než drátem do oka. Je zde výhoda lezení na slunci v ranních hodinách. Čtvrtý nejmenší sektor jsme nenašli, avšak potenciál na nové cesty je zde obrovský. Přitom skály nejsou daleko, přístupné autem- inu záhada. Se spaním jsme neměli žádný problém, přímo v Lagada climbing park není žádná obytná budova- stan se dá rozdělat všude. V případě hledaní teplého bydla- je alternativa Sparta či horské městečko Mystras. Zde také stojí za návštěvu hrad- ideální volba na rest day.


Sektor Aloni ,7a+.foto: www.rockclimbing.com

Co se týče dopravy, tak z letiště jezdí expresbusy přímo na autobusové nádraží v Athénách, odkud se dostanete za další 2 a půl hodiny do Sparty. Přímo ze Sparty do této oblasti doporučuji zajet taxíkem, autobus jezdí dvakrát denně a stop je bídný, neboť cesta není moc frekventovaná.
Oblast bych doporučil lezcům, kteří nemají přehnané sportovní ambice a chtějí například se svými protějšky poznávat nové kraje a přitom si pěkně zalézt. Samozřejmě uloupnout skalp nějakého 8a+ zde také není k zahození, ale jak říkám cest zde zatím nejsou žádná kvanta.
Ideální roční období bych viděl Jaro a Podzim- musíte počítat s tím, že se jedná o horský průsmyk.

Sekrot Aloni, 7a+. foto: www.rockclimbing.com
Přímo na Peloponesu leží ještě dvě známější oblasti sportovní Chatouri a rozlehlý Argolis. Tyto oblasti jsme však nenavštívili. Asi půl hodiny severně od Athén se nedávno otevřel bývalý secret spot oblast Mavrosouvala. Jedná se asi o 40metrovou stalaktitovou jeskyni ve které vedou cesty od 6c až po 8c. Před třemi lety ji navštívily takové lezecké hvězdy jako Steve McClure a Chris Sharma, který zde vylezl na flash cestu Alien 8a+, rovnou ji prodloužil a Alien Versus Predator F8b+/8c byl na světě.
Tak třeba jsem někoho trochu navnadil a přijede se sem podívat.

2 komentáře:

  1. To je moc pěkné lezení, ale já chci nejdřív potrénovat v menších výškách. Líbí se mi horolezecké stěny, co myslíte? Nové vybavení by mi přineslo zkušenosti ;-) http://www.centrum-aktivit.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to hrozně moc doufám, že si také tento rok už konečně vyzkoušíme. My jsme byli minulý rok v Řecku s jednou cestovní kanceláří a tento rok to máme v plánu také, ale chtěli jsme minulý rok spíše více koupání než aktivit... Tak to tento rok napravíme :)

    OdpovědětVymazat