čtvrtek 20. srpna 2009

Cornichon

Už je to nejmíň dva roky ci jsme se s Tatušem potkali poprvé. Při výstupu cestou Klenba na Zámek jsme uviděli dvojici lezců v klasické cestě na Krále, kam si udělali expediční 4hodinový výstup. Další den to stejné a zácpa na Starostovi - fascinující. Mladí 17 kluci bourají dominanty jako by se nechumelilo. Samozřejmě mezitím dali mnoho pytlů, ale co pytel, to zkušenost navíc.

Tatuš s kamarádkou.

Teď více méně po dvou letech jsme se potkali znovu i když jsme o sobě celou dobu věděli a psali si přes mail tipy na cesty. Z Honzy se stal chlap jak hora, který celý prázniny tráví pomalu v Ádru a stejně jako mne si jej vzal pod učitelská křídla místní legenda Petr Mocek, který tak mladou generaci pískařů učí dělat prvovýstupy.

Po výstupu na Kapelníka.

Tatuš je ryze tradičním lezcem - širočiny, spáry a komíny - pekelná dřina, kterou nemusím popisovat pískařům a nepískař dokud nezkusí nepochopí jak se může silnej borec fyzicky zničit dvoumetrovou širočinou. Všechny tyto dovednosti by měly patřit do základní výbavy každého (horského) lezce, protože nikdy nevíš co tě potká.

Shodou okolností bude Tatuš od září študovat Medicínu v Brně, tak se možná naše neoficiální komunita lezců rozroste o jednoho velice zajímavého a zábavného mladíka.
Btw: Pro děvčata - je zadaný.
Prvopřeskok.Foto: Mike Jäger

Ale tento blog není seznamka, hlavní věc proč jsem o Tatušovi psal je to, že se mu podařilo spolu s Alešem Gajdou skočit pekelný čtyřkový přeskok v Sasku s názvem "Cornichon" - jedná se skok, který poprvé skočil Claudius Lein dne 24.10.2004. Kluci udělali první opakování a popis + fotky + video vystihují vše podstatné.
Prvopřeskok.Foto: Mike Jäger

"Ze západního rohu předskalí Onkelu přeskokem na porostlou lavici Schwagera a AW na vrchol.Je to horší a delší než to vypadá. Převýšení asi 4 metry dolů, vzdálenost 5-6 metrů, celkem cca 7 metrů letu. Máme druhé opakování."

Piškot: "Ty vado. Skákali jste v plné hokejové výstroji, nebo jen tak nalehko?"

Tatuš: ":D jasné, že nalehko. prvoletec v pohorkách, já v teniskách s podvrtlým kotníkem 2 dny zpátky. při dopadu mi ruplo zezadu pod kolenem a druhý den jsem musel odjet domů :( . Jinak psycho zážitek..."

Pekelné fotky z prvopřeletu jsou zde: (všimněte si těch bouldermatek spuštěných do stěny!!)
http://uwe.quacke.de/index.php?dir=galerie%2F01_Specials%2F04_Schwager%20Sprung%2F

A nakonec Tatušovo video: (je to psycho - Aleš mrdl se po nárazu koleny do hlavy a ztratil na vteřinu vědomí, naštěstí se zachytil poté trávy.Tatuš dopadl hůř-viz koment.výše)
http://www.youtube.com/watch?v=To87uZwW014

8 komentářů:

  1. heh...no je to o niecom inom, ako tie Osmanove skoky do lana :} inak vcelku kvalitny sposob ako sa slusne rozdrbat...ostanem radsej pri tom solovani :D

    tah-sha-tunga

    OdpovědětVymazat
  2. to je silene...pred 2 lety jsem prespaval v baraku Mika Jägera a prisel za nim na navstevu takovej mladej sympaticky typek, na prvni pohled studentsky typ, zadnej divocak a po jeho odchodu nam Mike rekl, ze tenhle typek udelal kruty preskok v Sasku a ukazal nam nejaky fotky...prave z tohodle co kluci zopakovali...
    pokac

    OdpovědětVymazat
  3. no pokud se popere i s krasbouldry, tak z něj za pár let bude hoodně nadupanej lezbec!! ať to leze a lítá! asu

    OdpovědětVymazat
  4. bude skakat z Hrebenace na Stare skaly:-)
    pokac

    OdpovědětVymazat
  5. Hustej přeskok!Mám taky nějaký zasebou,ale tohle-šílenost!
    Pěkný video.

    OdpovědětVymazat
  6. Tatusuv denicek: http://www.lezec.cz/denik.php?crok=9997&par=1&ckat=2&cstl=&uid=546174757373h&sort=&kl1=&kl2=

    OdpovědětVymazat
  7. Bude skákat ze Sloupa do Holštejna na nivu. S Asumetrem budou asi kamarádi :)) krutej let!
    mára

    OdpovědětVymazat