neděle 10. ledna 2010

Seníky nad Studánkou

Boulderová oblast „Nad Studánkou“ nazývána také jako Seníky, se rozprostírá asi 1km jihovýchodně od lezecké oblasti Budačina. Tato nevelká i když lezecky a krajinově vděčná oblast stojí tak trochu v ústraní lezců – možná je to dáno tím, že není tolik známá jako oblasti na Koryčansku, možná tím, že zde naleznete spíše lehčí bouldery do stupně 7A Fb.

Kámen č.1 ze tří stran.

Oblast tvoří cca 5 velkých balvanů, na které se dá vzlínat téměř bez výjimky ze všech stran a dopad zde je povětšinou rovinatý. Samotná oblast se vypíná na drobném vršku ležícím na úbočí velké Kudlovické doliny a pouze vyjímečně zde narazíte na potulného turistu nebo lezce a to i přesto že oblast protíná celkem nová žlutá turistická trasa. Když se vydáte od kamenů z kopce do Kudlovické doliny, tak byste neměli minout samotnou Studánku a níže pak i Mileneckou skálu, ke které se vrátím třeba v nějakém dalším článku.


Kámen č.2



Kámen č.3

No a k lezení? Jelikož se první v této oblasti podepsal (a to nemyslím jen tu namatlanou siku) Michal Rožek, tak původní názvy boulderů a kamenů (jsou-li nějaké) vypisovat nebudu, jelikož je neznám.Jsou zde sice bouldery, kde jsem si jist, že jsem je očistil a přelezl jako první, ale nebudu v tom zatím dělat zmatek. Mimo par výjimek si už ani nepomatuji obtížnost všech boulderů atd, tak na doplňující Inko budu muset oblast ještě jednou navštívit. Koncentrace problémů je zde spíše v nižší 5-6C Fb obtížnosti, ale zaleze si zde celý den i „sedmičkový“ práskač a pro fajnšmekry se zde ukrývá ještě hrstka logických a nezlezených směrů.
6A+


Nejlepší šutr.
Kámen č.1 je nejvyšší a lezecky se zde nejvíce vyřádíte na 3,5 metrovém předskalí, kde vedou jak parádní bubnové výlezy začínající ve velkém chytu pod skalním „jazykem“, tak i traverz doprava po lištách. Zatím nevylezeny je mírný traverz doprava po oblém „jazyku“. Na západní straně kamene je krásná fotogenická hrana, která vypadá lehce morálově, ale je lehčí než vypadá. Z východu pak doporučuji ještě jednu logickou linii po oblé vlně. Jinak z náhorky lehký rajbásek a šmytec.


Druhý kámen, výše položený nabízí k přelezení jeho údolní stěnu zakončenou doleva ubíhající oblou hranu s ne příliš dobrým dopadem. Já jsem v půlce hrany pro absenci více bouldermatek a chytače raději zvolil přímočařejší variantu a utekl nahoru.
Brzenk 7A+
Tím problematickým dopadem je myšlený kámen č.3, který ze západu tvoří takový SD převísek, který jsem si očistil a přelezl. Z údolní strany se zde nabízí parádní kyzový traverz, který není vůbec zadarmo a přelézt jej tam i zpět (začína se vpravo) je seriózní záležitost.
Nástup boulderu Brzenk.
Nejvděčnější je ovšem kulatý balvan s parádním rovným místem pod svými náhorními pamlsky, kde by se dalo parádně zabivakovat. Z náhorní strany vedou dva směry SD ze sikovaných děr -pravý tak 6A mírně doprava, rovně nahoru jen přes oblou mísu cca 6B+. Vlevo od nich jsme očistili (bohužel už zase zarostl) nejhezčí směr v této oblasti 7A+ mantl s pekelně oblým výlezem. První tento problém přelezl na jaře roku 2004 Michal Uhříček a dali jsme mu název "Brzenk!"-jestli vám to jméno nic neříká, zkuste youtube:). Na tomto šutr se dá divočit vesměs ze všech stran a traverz po oblé hraně zleva doprava by se mohl přiblížit i osmému stupni Fb klasifikace. Tak hurá do toho

7 komentářů:

  1. Pěkné, bylo by fajn vědět co a jak se menuje...je to pak takove více lákavé=) Ale předpokládám, že hradišťáci se asi nechtějí příliš dělit....za návštěvu to asi každopádně stojí

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné! Jinak Čaju, mám takovou nabídku na akci, která by tě mohla zajímt, tak kdyby jsi se chtěl dozvědět vic, zkus mě zkontaktovat. Měj se!

    OdpovědětVymazat
  3. Můžeš být Mrndo úplně klidný, bouldristi v UH nic netají, jednak je jich velmi málo (Michal je už 10let brňák) a žádný průvodce neexistuje. Bouldering ve Chřibech je lokální a komorní záležitost a Čajda rozhodně nejlepší informátor na netu! Jelen HKUH

    OdpovědětVymazat
  4. To víš...kolují fámy o zlých a tajemných loupežnících z hlubokých lesů okolo Hradiště=)
    Škoda, že není žádný papír, kde by to bylo trocha sepsáno, ale zase tak to má i trocha jiné kouzlo...

    OdpovědětVymazat
  5. podívej chlape, vím, že názvy + klasa jsou jiné kafe, velké lákadlo na návštěvu, do deníčku atd. , ale jak psal Jelen: bouldery v chřibech jsou celkem komorní záležitost a nechci kalit vodu vymyšlenými názvy boulderů, které předtím už třeba někdo lezl a není moc sdílný....pokud si chceš zalézt čistě z radosti z pohybu a přírody bez davu lidí a bez čísle atd, tak chřiby budou pravou destinací...pro deníčkáře možná špatná zpráva..zdravím čau čaj

    OdpovědětVymazat
  6. velice inspirativní Čaji, dík za vytažení další oblasti na světlo bóží. Janek

    OdpovědětVymazat
  7. Brzenk jo panečku to je jiná- http://www.youtube.com/watch?v=bBKQJ9r4Wqk

    OdpovědětVymazat