sobota 6. března 2010

Stránská skála nepatří do starého železa

Stránská skála patří mezi nejstarší boulderové oblasti v Československu a není mnoho lezeckých míst, které jsou více profáklé. Oklouzaný a očouzený převis, kde člověk musí každý chyt doslova ždímat, traverz tam a zpět od převisu a jiné dobové šlágry jako byl "Náhrobek" už mnohé z nás přestaly bavit a není se čemu divit.
Hlavní sektor.foto:www.ho-alpa.cz

Pomatuji na dobu, kdy jsem tam denně potkával Mrázu, na jeho pověstný shyby na větvi pod převisem a foot off bouldering, sólovaní s Čokem, Šálikem a Saďasem. Jenže ona Stránská zas až tak nepatří do starého železa. Jsou tu hodnotné věci, hodnotné bouldry, které nejsou tak známé, ale mají své kouzlo - možná i tím, že nejsou oklouzané a lehce pošimrají morálek. Jelikož jsem si koupil kameru, tak první cíl byl jasný - přidal se Asu, Stračena a čardáš mohl začít.

Plotny na Stránské. foto:www.ho-alpa.cz
První povinné kousky - "Ledový koutek" 5B, "Hrana ledového koutku" 5C+ a hitovka nejvíc "Zuby nehty" 6C. Jelikož bylo dobré tření, tak jsem to vrzl hned prvním, Asu po chvilce udržel vrátka a povedlo se mu přiskočit bekendovou žiletku na levačku, hop, hop, a radost. Stračes si nechal poradit a poté svojí silovou převahou staticky na Freda Nicola přesušil tento kultovní kousek od legendy Jana Šimona - jedna z prvních osmiček v ČR. Věřím tomu, že za horkých dnů, kdy tření je proti vám se jedná o 7áčko jak víno.

"Zuby nehty"- sedm pluska podle Vlka- dobrý vtip.
Chvilka švandy a přímo úchylný boulder "Hodiny"6A- otoč se o 360 stupňů na skále ve vertikální rovině, žádná prdel. Boulder nás setřásl jak lupy z ramen a ukázal nám, že tento kousek padne-li, tak jedině když nás Arunčála Tomanec osvítí a mí netopíři budou na skále sedět jak přibitý.
Dvojité chňapnutí-přesně v místě, které dalo boulderu název.
"Co těď kuci?" - " Dvojité chňapnutí" 6A+, perla Stránské. Já prvním, trochu morálku, bo mádžo sem zapomněl dole, horní lišty klouzaly jak plešatá spocená hlava. Asu zase s mým manuálem nezaváhal, Stračes taky, totiž formu jak hrom-síla, morál a tak to má být. Žádní přizdisráč, který se bojí vzdálit na dosah od nýtu, to je fakt lepší zůstat na umělé stěně- jsme lezci, ne bobkaři od televize. Článek TOUR DE BRAIN!! RULEZ!- kdo se bojí sere v koutě...
Ač se to nezná, už je to dobrých 6m nad zemí a sranda úplně nekončí.
Ale pan František Hudeček nám ukázal, že jsme ještě mladý péra a máme se kurňa co učit "Hudyho boulder" 7A je přísná písemka, bez knovhov jsem zhořeli jak papír. Alibi-mokré lišty. Pan pískař nám zatlačil voči- inu kluk vopálenej, šolíchal to i na vápně dobře. Ale, supr, aspoň zůstal Quest a to si myslím, že není na Stránské větší boulderová výzva.
Asu zkouší dopad z klíčového místa Chňapnutí.
"Velký přehnmat" 6B, chyběl centimetr, vlhké dirky neumím ještě tak dobře podržet jako Stračena, který to vyběhl jak veverka v Geyikbayri- zvládl by se při tom i dloubat prstem v perdeli. Je to pašák. tady nám ukázal....zatr sakr mokré dirky, to sou věci.

Zkus se životu...1.boulder..není to tak strašné jak se tvářím...to jen na kameru :o)
Po boulderech nastal čas pro ozajstné highboaly. Hec, hec, striktně vedu borce pod "Zkus se životu dál smát" za 8, to je cesta, kde když máš bouldermatku, tak ti nic nehrozí a ten nýt by tam neměl co dělat. Na sólo tato cesta v sobě skrývá parádní pískařský prožitek a nakonec je asi lehčí než za 8, spíš 7+. Naposledy jsem ji lezl někdy před 6 lety a tak jsem si před skoro OS narychlo proslaňoval cestu a zjistil, že jeden boulder je v 5 metrech a druhý v 8 nad jištěním...
Asu- čaroděj a smyslník z Jeseníku v akci.
...žiletky, špatné nohy, 1.boulder koloběžka, jednoprda, odpočinek, 2.boulder nakokot nohy, fix a tlama....do měkého. Blbec jsem si totiž nevšiml klíčového stupu, všude lišaje a tak to hned vyradím klukům na flash. Což po mé tlamě respekt, vypadali trochu polekaně :D, Asu lehce nervózní, ale rada pomůže a uklidní, neudělal stejnou chybu. Stračena klasicky se stoickým klidem stylem "Na prince"- už se s ním těším na písky, ten kluk má potenciál. Já rychle opravný pokus, což bylo fakt na pohodu.
Druhý pokus už byla koloběžka.
Na dolez jsem si vychutnal "Supercrack" 7+ na sólíko, dá se říct, že na OS, cesta byla čitelná, technická laskomina, nádhera, chrochtal jsem si jak Čivavy nad tatarákem. vzdušné kroky, vyvažování, spárka - naprosto nechápu co tam dělají ty shnilý nýty. Cesta se dá krásně vylézt po vlastním a i na sólíko je to neskutečně příjemné. Stračes si to potom taky smrkl a shodli jsme se, že Supercrack na sólo je povinná písemka pro každého lezce, co není vydřenej z lehce šimravého lezení- to znamená pro lezce.
Kdo se bojí, sere v koutě!!!
Takže, po tomto výletu jsem se shodli, že stránská není mrtvá, vemte matraci zadivočte, užívejte a prožívejte pěkné chvíle na tomto vápencovém útesu v Brně. Doufám, že vás navnadí i video, které doufám příští týden sestříhám. Mějte se. Čau Čaj.
Drobné video k namlsání . http://www.vimeo.com/9959090

10 komentářů:

  1. jojo a Stračena se svou silovou nadváhou je úplné ztělesnění herkulovy síly...dybych vyzhyboval Zuby nehty jak on, tak dávno šmelím desítky, fakt respekt!!!
    asu

    OdpovědětVymazat
  2. Kua to je vymozenost ta matraca,si te caju pamatuju s docela malinkym kobereckem:-)to by byla vetsi morda z toho zkus se zivotu,kazdopadne dobrej pocin pomale jsem slzu zatlacil.Coko

    OdpovědětVymazat
  3. Super, tohle se mi teda líbí ! :-) OndraŠ

    OdpovědětVymazat
  4. wow, paráda. škoda že jsem byl v práci...ad Zuby nehty - bláznivý boulder, někdy docela na pohodu, někdy téměř nelezitelné - záleží na podmínkách. A Zkus se životu dál smát? Před pěti lety moje první osmička lezená s lanem:-)a ten nýt se nám tenkrát dost hodil:-), ale s bouldermatkou to musí být lepší zážitek:-). Gillovu plotnu jste nezkoušeli? A Stračena? - to je hit tedle sezony, tipuju!
    Pok

    OdpovědětVymazat
  5. Původně chtěl Asu lézt plotnu, ale přesvědčil jsem jej na Život...určitě se do ní chci ještě podívat, rád bych též Torturu, Patičku atd. uvidímeStračes má dobře našláplo-celkem nám ukazoval, kdo si potrénoval a kdo holt nemá kde brát...jo kdo neumí, ten čumí...čaj

    OdpovědětVymazat
  6. Zůstal mi tvoj Curaprox, ti ho mužu kdyžtak někde nechat, třeba na fritu.
    Stračej

    OdpovědětVymazat
  7. jasné, však se ešče uvidíme...až řeknu krleš, ták to vemem šturmem...nejel by někdo přes všední dny na Chřiby-ideální tření, lze domluvit i spaní na Bunči

    OdpovědětVymazat
  8. Paradní borci. Stránská má své kouzlo...ale objevuje se snad ještě hůř než to kouzlo krasovské=)

    OdpovědětVymazat
  9. ja bych možná jel, ještě uvidim jak s hokno. nakdy bys to viděl?
    stračiatella

    OdpovědětVymazat
  10. Je to tu sice staré, ale děkuji za tip a musím se pochlubit přelezenou cestou vedle těchto, nesoucí název Silný kafe! SlePIC

    OdpovědětVymazat