neděle 10. října 2010

Matka - Sloup

Otec, matka a syn - nejznámější trojvěží v Moravském Krase. Ještě než úplně tyto sloupské dominanty zarostou habrovím, věnuji té nejmohutnější - Matce pár řádků.

Asi nejlezenějšími cestami jsou zde "Matka" 5+ stěnka vedoucí z údolí a "Severní stěna" 6+/7- silovější záležitost v průchodu mezi Matkou a Otcem. Spolu s lehce morálovou "Hranou" za 5 tyto cesty patří k tomu pěknějšímu co zde opravdu stojí za vylezení.

Olaf Chobotsson kutí.

Pro vostřácký debrecínky zde vede krásná a technická cesta "Madrid" po celkem slušných chytech, my jsme ji lezli logicky (pro někoho neúnosně při hraně) za 8+/9-, ale prý původně je zamýšlená přímo stěnou kde se vyšplháte ke krokům na hranici 9-/9.
Video z přelezu zde: http://www.vimeo.com/10120662

Z údolí můžete narazit také na cestu s příznačným názvem a dost nepochopitelným bouldrem "Matčina čárka" 8- u které je asi těžší řešení vymyslet než jej následně přelézt. My jsme minulý týden pod Asuovým dozorem přišli k hotovému programu a věřte nebo ne je to opravdu jen 8-.
Petříček se zájmem zkoumá matčinu čárku.

Když jsem se brouzdal mlazím okolo cesty "Od svahu" 6+ (která je prý ve vrcholových pasážích lochtavá v podbříšku) všiml jsem si logické linky vedoucí přímo středem náhorní stěny. Navrtání bórků na sebe nedalo dlouho čekat a čekalo se jen na pěkné počasí.
Crux písků.

Nástupová pasáž ale hodně tlačí na pilu a ukázala nám, že dva kroky budeme muset ještě poladit a snad až budou záda ocelowe vidím to na hrubé 8a. A abychom vytvořili takový oblinový protipól "Anarchie", tak z předskalí jsme vylezli horní 2/3 této cesty a světlo světa spatřily "Stydký písky" 8 UIAA. Ať už nás k názvu vedlo cokoli (sám nevím), jedná se o parádní nástupový boulder, kde se ukáže to čemu se říká tření, hrubá síla a vlastně i trocha té kyčelní pohyblivosti příjde k duhu.

Tak na vás ve Sloupu padne kvaková nálada, Stydké písky vás čekají s otevřenou náručí...
Čaj.

PS: Bacha na ty čínské červené kobylky, co lezou po skále jak divé. Šlápneš na ni a jseš hnedle v gébišu.

1 komentář:

  1. myslím, že ten název měl být protipól te Čárky. a nechal bych obě 8, krasařům víc sednou lišty v Čárce, piskařům spíš obliny v Pískách...
    asu

    OdpovědětVymazat