pátek 29. října 2010

Moravské hrany - "Oblinárium"

"Himbajs šuviks, každej normální valí na víkend na jih, psal to i Vlk!"
Představa Ospu v obležení Čechů mě nanadchla, zato naprosto ideální lezecké podmínky na Chřibech mě přímo vybízely k výletu.
Státní svátek, špekáčky, pivka a bandička ve složení Já, Pjótr, Pokáč, Janis a Pavel Kubík jsme si udělali nádherný výlet na Kozla.

Hned po příchodu jsme podlé Rádce mladých svišťů začali rozdělávat oheň na zahřátí. Kluci nabuzení z vášnivých lezeckých diskuzí v autě začali očmuchávat terén a cíl dne bylo slavné a vypečené "Oblinárium". Jedná se o mírně převislou hranu, která se v horních partiích jaksi rozšiřuje a zaobluje, čímž vytváří boulderový problém kolem +- 8A Fb a to kdoví jestli není těžší. Díky této drobnosti tato hrana léta odolávala přejištění a přelezení.

Kdo jiný než Svišť a Kuba Novák se jako první odhodlali k činu. Třemi bórky ozdobili, vrchní boulder bohužel nezdolali a tak vymysleli zvláštní úkrok do komína ve 2/3 cesty, který se poté proměnil v logickou a lezecky vděčnou pasáž. To nejhezčí však čeká na lezce ještě před komínem - už jen technicky poladit a šimravě cvaknout první dřík od kruhu, prověří vaši vylezenost a rovnováhu. Celkem pěkně se dostanete k druhému a poté nastává parádní oblinová válka.
Namasírujte struky abyste si nenatáhli lajdáky a začne hra na plácanou. Kuba a Pokáč cestu lezli s patováním pravou v cruxu, já a potom i Janis s levou nohou. Cestu si vyladit a vymyslet je fakt zábava a stojí to za to. Video s Kubou jak cestu ladně přeleze je zde: http://www.climbers-uh.net/videoklipy.htm Zvláštní je, že v cestě fakt dochází síla, prostě ždímat hranu nemůžeš věčně když nejsi zrovna Hukkataival. Nějak zajímavě se také člověku nechce dolézt k 3.bh kvůli morálu, je to bezpečné, asi nějaký optický klam či co.

No abych to shrnul, pro mě je tato nová cesta (Brňáky přejmenovaná na Obludárium) to nejhezčí co Kozel nabízí a k jejímu přelezení už nestačí jenom umět shybovat za lišty.

Jo kdyby se vám tento styl lezení zamlouval, pak protější hrana byla vylezena v roce 2003 Svištěm, má tak do pěti opakování a je to nejtěžší cesta na Kozlovi "Hrana Kopyta" 9+. Jelikož se využívá jištění z "Kopytem sem...", tak je lehce morálové cvaknutí druhého očka. Hrozí zde zlomený záda o nástupový balkón, cvaká se z celkem vratké pozice. Já si to vyřešil prodloužením druhého bh, morálové pochoutky si nechám třeba na jarní Ádr.
Chřibům zdar! Čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat