pátek 8. dubna 2011

Blansko plotna - nové cesty


Minulý rok jsme v zajímavém složení nakoukli na ty pěkné hladké plotny u lomu v Blansku, co kolem nich člověk léta jezdí a jen kouká, co že je to za pěkné rajbásky. Vznikl z toho rádoby "dramatický" prvovýstup "Mitch oukenen" 8- (původně 7+/8- a poté i článek z akce na blogu - http://casnacaj.blogspot.com/2010/08/blanenska-plotna.html

Bivak plac - romantika milión :D


Čas od času se někdo poptává na tyto technické josefoviny a tak dodávám i další fota, z kterých můžete lépe nahlédnout na nové cesty a celou oblast. Ještě dodám, že hned nad lomem je taky pěkná plotna na vyřádění, pár starších cest plotnového charakteru, pár boulderových problémů jen tak pro pobavení.






a) Od prvního nýtu cesty"Každý den jinak" 7, která vede přímo kolem travičky, se odpojuje lehce doprava cesta "Mitch Oukenen" 8-. Cvaknout první není tak hrozné jak to vypadá, ale voní to lehce pískařinou. Od 3 nýtu cesty každý den jinak je volný směr zleva tak za 7 - 8 tip pro projektanty.

b) Spatřili jsme ve vysoké trávě i gorilího samce.


a) Plotna v celé své obtížnosti - echt gold po mikro chyto-stupech.

b) Jíťa v nástupu cesty "Vzpomínka na Karolínu" 7. Zde taky Traverza pěkně vytáhl první jištění, ale po dobrých.

TOPO


a) Středem podél nevyrazné vlnky vede krutotechnická ladička "Vzduch omaštěný větrem" 8- (možná i 8). Název napovídá o pocitu jistoty při lezení :)

b) Od nástupu cesty a) se prefikaně vyšvihnete na oblou hranu a zleva podél hrany - pískařina na hraně " Ztroskotavši objevitelská výprava" 7+ ( možná lehčí). Nenechte se svést doprava do výrazného a hnusného koutu.


c) Nástupem cesty d) do police a potom hladkým doleva vede volný směr pro pašáky co by si chtěli po háčcích zrobit prváč v delikátní plotně.

d) "Vzpomínka na Kateřinu" 7. K nýtku a potom přes sokolíky, břízky, borovice, skobky, převis n.v.


Kvíz


To není fejkfoto, jak by si někdo mohl myslet - plotna je opravdu lehce převislá. Ale schválně kdo si pamatuje legendární fotku z Montany - 30 stupňu převislý Drátník. Otázka zní, kdo byl na fotce?


Ola čajo.

6 komentářů:

  1. tipuji ZETko....
    asu

    OdpovědětVymazat
  2. musim se priznat, ze me ty plotny nejak neoslovily...mix industrialu, prelezani plotu...ale mozna jsme tenkrate byli s Mrndou v nejake depresi...
    Pok

    OdpovědětVymazat
  3. náhodou pohled z vrchu vypadá impozantně(teda když odmyslím dole ten čurbes)..ale jestli to není jako s tím převisnutím..

    OdpovědětVymazat
  4. No však já neříkám, žeje to nějaké jihomoravské Tuolumne Meadows. Však i troška do mlýna se počítá, zvláště pro blanenské a přespolní lezce, kteří lezou kolem obtížnosti 7,8. Ve spojení s koupáním v lomu, to může být pěkné lezecké odpoledne. Co se týče lezení, tak ty cesty jsou opravdu netypické - takový hodně těžký Helfštýn po škrabkách nebo po ničem.
    Máš ale pravdu Poku, že ten přístup + okolí mě taky moc nevzrušuje. čaj

    OdpovědětVymazat
  5. však fotky z předcházejícího článku (viz odkaz)více promluví o lezeckých kvalitách oblasti.

    OdpovědětVymazat
  6. na fotce byli novacci z lokalkovske horrorskoly, ne?
    Petrajz

    OdpovědětVymazat