úterý 19. dubna 2011

Moravské hrany - Nuda v Brně



Ještě než se nadechnu, chci všechny vřele pozvat na "Vítání jara na Stránské", které bylo z minulého čtvrtka přesunuto na tuto středu, tedy zítra. Udělejte si volno, vemte slacklajnu, míče, hudební nástroje, krýgly, opékáčky a jiné švandy, Bečka zaručena + nějaké ten špekoň Sebo.








Buchlovský kámen stojí osamocen na malebnou vesnicí Staré hutě, kde mají pséky vítače, kozenky, ovce, útulnou hospůdku a onen Buchlák - malý a velký.



Z lezeckého hlediska to není žádné terno. Těch pár lehčích cest stojí za pendrek, těch pár těžších cest včetně laciných skalpů alá "Nás nedohoníte" stojí za denní návštěvu. Asi nejelegantnější línie vede podél pravé údolní hrany - cesta "Nuda v Brně" 9-/9.



Této cestě se nedá mnoho vytknout, snad jen škoda, že nástupové bříško lehce solí a taky proto se prvním bouldříku bere velká oblá mísa vlevo, která je lehce mimo linku. Tento silový kousek hned vystřídá parádní technické jemnolezení, kde nohy jsou více než ruce a tak si touto cestou kdejaký technik může doslova projít. Podle autorů se vyjma prvního boulderu nesmí brát žádné chyty vlevo z druhé cesty.



Podaří-li se vám prefikaně vyměnit nohy na nehezky oblých stupech, pak slíznete smetanu v podobě úžasné hrany, která potěší nejen oko lezeckého estéta.



PS: Co se týče klasifikace, tak nevím. Lezl jsem týž den "Komu voní hrana" 8+/9- a zdálo se mi to lehčí. Tak možná 9-. 9-/9 nevím nevím. Mrnda velí 7b. Ale je to vlastně šumák.




Když jsem v neděli na Barborce viděl kolik radosti Chřiby rekreačním lezcům přináší, tak musím jen smeknout před Matkou přírodou, že těm moravákům taky nějakou tu hrst písku nadělila.



PSS: Video bude co vidět.


Čaj.

2 komentáře:

  1. Taky to hodnotím max na 9-. Ale jináč velice pěkná cesta. Dle mého jedna z nejpěknějších ve Chřibech.
    Kuba Novák

    OdpovědětVymazat
  2. Sám nevím...těžko se v tom vyznat:) Je to takové hezké, roztomilé lezení...Doporučuju

    OdpovědětVymazat