středa 31. srpna 2011

Sport nebo lezení?

 

Někteří z brněnských lezců se právem mohou považovat za komplexní sportovce. Když by podstoupili zátěžový test na ergometru, tak by pravděpodobně výstupová data o jejich kardiovaskulární soustavě naznačovala, že mají velice dobrou fyzičku. Bohužel jsem přesvědčen o tom, že těchto lezců je pod skalami menšina.

Kdysi dávno jsem na FSpS prováděl test se sporttestry při lezení různě obtížných cest na skále a porovnával přitom lezce 9- úrovně a lezce 7 úrovně při lezení stejných cest. Výsledek byl vtipný. při lezení lehčích cest měl papírově slabší lezec menší TF než ten "silnější" a to až do stupně 7, což bylo na jeho maximu. Proč?

Devítkový lezec byl totiž ukázkový tip specificky zaměřeného sportovce, který měl vytrénovanou pouze speciální sílu a vytrvalost vhodnou pro lezení těžších cest. (izolovaná síla předloktí-fixátory prstů, sv. vřetenní...,svaly nadloktí, předních ramen atd.) Ten druhý sice nedosahoval téže lezecké úrovně, ale aktivně běhal a provozoval i jiné sporty kromě lezení. Výsledek vyšší TF jasné ukazuje v čem má mnoho výkonostních lezců velké problémy: ve všeobené vytrvalosti, sportovní všestranosti ze které lze často čerpat pozitivní transfér do lezení.  

Samozřejmě že někde se všeobecná vytrvalost vyžaduje více, někde méně. Npříklad v Krase, kde na zdolání těžké cesty stačí maximální síla prstů a pohybová koordinace vytvořená cyklickým opakováním stejných pohybů - zde můžeš být " sportovní troska se silnými prsty" a výsledky se dostaví. V cestách atletičtějšího charakteru už je vhodnější mít vycvičené srdéčko a plíce více.


Vtipný je rozdíl mezi přístupem vrcholových horolezců, kteří zalezou metry v těžších cestách, hrnou to jak pile a po lezení vytáhnou trenýrky a jdou si na 45minut zaběhat - například David Šťastný, Mára Holeček - to jsou podle mně sporťáci. Oproti tomu jsou tací, kteří se rozlezou v jedné cestě a potom stráví den v hodinových periodách při zkoušení pěti kroků při zalamování prstů naruby a sezení v rybářském křesle.  Jasný proti gustu...sic!

Tak nějak mi tu vychází příměr sportovec -  pohodlný zevl. Jsem například přesvědčem o tom, že druhé skupině pomůže rozlézt se ve 3-4 cestách a dvakrát týdně jít si zaběhat a naopak té první skupině čas od času pozlobit cesty na hranici svých možností. Buďme sportovci!!

Btw: Kvalitní oblečení na běhání má své výhody: nepatrná hmotnost, rychlé přeprání ve vodě a prodyšnost při běhu. Dohromady se botami to je malý pytlík pod skály. Tak koho uvidím po lezení ve Sloupu utíkat k Pepovi po vlastních? :) 

6 komentářů:

  1. Až zavřou most, budeme tam běhat všici. A kdy tebe uvidíme v Rybě?;-) Willhem

    OdpovědětVymazat
  2. a jak moc je dobré hrnout "pod pilou", případně jaké pauzy a jak moc na krev..... taky jak moc řešit pohyby, je lepší z tréningové hlediska kroky lézt víc statičtěji a fixovat nebo je to jedno a jen mě to víc ničí???
    jinak zajimavý článek, klidně další věci rozviň hlouběji....
    a vildova otázka není vůbec od věci! sem tě neviděl tak 4 měsíce, ty chobote!!!!
    jinak dík! asu

    OdpovědětVymazat
  3. No je to kluci řehole, prošel jsem si takovým zajímavým obdobím a vyšel z něj nový a lepší :) Lezu a Ryba doufám výjde i s počasím, mám v plánu ještě repete Matterhornu a možná teď hnědáka...do hloubky to rozvinout samozřejmě můžu, ale málokdo má chuť číst sáhodlouhé eseje, to je spíše na pokec u sodovky:) Jedno ti můžu ale řící stoprpcentně, lezení statickým způsobem je skok zpět do 80 let. Na tréninku AN je to možné jako nácvik OS lezení s delšími prostojy na chytech. Ale i to je krok zpět, dopadl bys jako Zátopek - budeš mít fyzičku, ale zkazíš si lezecký styl. Podívej jak leze OS Adam...č

    OdpovědětVymazat
  4. ok,ok...pobavíme se teda pak... jen ještě s tím lezením jedné cesty za druhou...do jaké míry (asi bolesti) je dobré takto lézt, případně jaké pauzy....asu

    OdpovědětVymazat
  5. Hehe, záleží jaké cesty lezeš. Na hranici OS, tréninkové na stěně, na skále - AE, AE-AN, AN...Macleod to popsal tak: Někdo si myslí, že 10cest za den je hodně. No a jsou tací, co si dají 10 cest na rozlez a potom teprve buší...všechno je relativní.čaj

    OdpovědětVymazat
  6. maš recht necháme to na putyku....a.

    OdpovědětVymazat