pondělí 2. dubna 2012

Veverka - Zrzavá Ostašská věžka

Nedávno jsem se díval na velice zajímavý film " Zrzavá veverka" od španělského rejži J. Medema. Nemám v plánu vám prozradit jestli se veverce vrátila paměť a jestli vše dobře skončilo a lupají spolu dodnes, ale u sledování filmu jsem si vzpomněl taky na jednoho drevokocúra na Ostaši. Provedu vás vítězným obloukem přes "Zrzavé slimáky" do zašitého kouta dolního labyrintu na Ostaši k nevelké věži Veverka.

Na Ostaši po celodenním bloudění ve stinných koutech skalních labyrintů můžete občas zatoužit vykoupat se ve slunečních paprscích na vyhřátém písku, bez lidí a v absolutním klidu daleko od turistů. Eldorádo je totiž profláklá oblast plná hajdaláku válejících se pod kamínky jak střevlíci a jinde jako třeba na Kočičím hradě rodinky okupují se svačinkami slunné plácky a tak je potřeba se šmrncnout za klidem na severozápadní cíp dolního labyrintu pěšinkou okolo vyhledávaných lezeckých mazačinek . Namátkou jmenuji vyhledávaný "Hranomatu Xa" a také strach nahánějící cesta "Horem pádem Xb".

Veverka - tato nevelká věž hned upoutá hladkou stěnou s výraznými poličkami v levé části u nevýrazné hrany ozdobené dvěma kruhy. Cesta "Veveří" VIIa hned v nástupu prověří jak moc chcete na věž vylézt, nástupový crux dokáže potrápit, ale následující echt pískařské kroky po oblých poličkách musí potěšit úplně každého lezeckého sommeliéra. Pěkně konec koloběžka za odměnu a tak se mi to líbí.


                                               Veveří u 1.kruhu.      foto vpravo :www.piskari.cz

Pod slaněním vede trochem přísnější habaďůra. "Strukturální destrukce" Xa je cesta u které se ukáže jak se leze po namalovaných stupech, jemných lištičkách v lehce položené stěně s neznatelným nádechem zelené barvy na pískovcovém podkladu. Mně se cesta líbila, člověk v cruxu tlačí jak při stolici o velikosti Lincolnova polínka a modlí se aby mu kopejtka zůstala přilepená a to vše zalomený jako flinta.















V úzké stěně vede mnou nelezený "Louskáček"IXc a hned za hranou "Veverčiny oříšky" IXa s variantou nástupu traverzem od Destrukce. Pěkná slunná a vzdušná "Chlupatá hrana" IXb vede vlevo od "Veveří" z předskalí po dírách k hraně a po ní hore háj.

Svačinku si musíte přibalit s sebou a můžete se zde vyřádit jak jak Bertíci na koncertu Asonance :)
To zase bude pod skalama pohodička co?

Žádné komentáře:

Okomentovat