středa 16. května 2012

Kniha: Kamarád ze skal, Josef Štyrsa

Josef Smítko, foto: horosvaz.cz
Je zajímavé, že v padesátých letech 20.století se ve vydavatelství Rudého práva ÚV KSČ podařila vytisknout publikace, která by nebyla vyloženě rudě agitační a která je překvapivě čtivá aniž by měl člověk pocit, že se účastní lampionového průvodu.

Josef Štyrsa se pokusil povyprávět pohnutý příběh legendárního lezce z oblasti Českého Ráje, který se výrazně zapsal do historie pískovcového lezení v České Republice, Joska Smítky. Štyrsa rozmlouval po smrti Smítky s jeho spoluvězni, pozůstalou rodinou a v neposlední řadě i s jeho kamarády ze skal, kterým se podařilo přežít 2.SV a zaznamenal tak syrový příběh plný odvahy a nebezpečí.

"Josef Smitko (-27.3.1945) Legendární horolezec z Českého ráje, vynikal pískařskou technikou a čistotou lezení. Nejmladší muž v ČSR, který získal pilotní diplom v akci „1000 pilotů republice“. Přelezl nejtěžší německé výstupy a vyměnil staré kruhy v cestách, poté přidal těžší přelezy na mnoho věží. Odmítl nastoupit na nucené práce a schovával se ve skalách s dalšími horolezci, popraven v Terezíně 27.3.1945."*wiki

Už v předmluvě autor, že se nejedná o černobílý příběh zabitého odbojáře. Smítkova svéráznost a rozpolcenost je tu dána na odiv bez nijakých příkras. Joska nebyl Mirek Dušín, Julius Fučík ani Bernt Arnold. Jeho zarputilost byla znát na skalách, kde v dobách konopných lan a hasičských karabin se nebál lézt na hranici svých možnost,často pokoušel váhy štěstěny a rozšiřoval hranice lezeckých obtíží až do stupňů VIIc...(klasifikace byla dřív jen do VII)
Smítkova spára na rakev - 50m, 1 kruh. Širočina jak prase. foto: www.homh.cz

Jeho nekompromisní postoje v lezecké etice později formovaly pravidla pískovcové lezení v našich krajích a jeho cesty jsou nadále výzvou pro ty odvážnější pískovcové lezce, co se nebojí koulemi odlepit od kruhu.


Dobové svědectví o lezení na písku za 2. Světové války by mělo patřit k doplnění vzdělání. Na tuto špatně sehnatelnou knížku dodám odkaz ke stažení v pdf formátu.
http://www.ulozto.cz/xfSS3X1/kamarad-ze-skal-pdf

Pěkné čtení přeje Čaj.

PS: Hezký článek o JS najdete i zde: http://www.hruboskalsko.cz/historie/historie_view2.asp?uin=%7BB29C3A1A-4FBF-471A-8FB1-42664A0C4266%7D
a zde:
http://www.hruboskalsko.cz/historie/historie_view2.asp?uin=%7BD81163D2-EB0E-4353-ADFF-EB04BC2D1E7B%7D

Žádné komentáře:

Okomentovat