neděle 1. července 2012

Křížový vrch - Horolezecký průvodce 2012

Pavel Lisák (Nakladatelství JUKO) minulý rok naznačoval, že se bude chýlit k dokončení a vydání zmapované Zaječí rokle v Broumovkách. Nepadlo ani slovo o aktualizaci lezeckého průvodce na Křížový vrch a tak to byl pro mě blesk z čistého nebe, když se po pátečním vydání již dal aktualizovaný Křižák koupit v Ádru na stánkách.

Od vydání minulého průvodčíku uplynulo pěkných 11 let a od té doby se v zde přelézaly nové a nové krásné směry i přesto, že na první pohled by se mohlo zdát, že nevelký Křížový vrch je již lezecky vytěžen.. V obtížnosti se taky zatlačilo na pilu a po éře Jaroslava Stránika jeho desítových cest zde zejména mladá generace přespolních lezců nasázela další těžké písemky.





Na první pohled nový průvodčík zaujme pěkným designem a křídovým papírem, který mu snad trochu prodloží životnost. Oproti starému průvodci přibylo 33 lezeckých stran, což dělá nárůst cca 500-550 výstupů za posledních jedenáct let. Použitý materiál si vybral daň na ceně, která není nejnižší 280,-Kč ve stánku u Peteho, ale je potřeba podporovat nadšené a pilné lezecké nakladatele.

V grafickém zpracování a přehlednosti mapek a cest nenastala žádná změna. V zásadě nedošlo k výraznému objevování nových věží, které by měnily stávající nákresy průvodce t roku 2001. Ve hvězdičkách a vykřičnících u starých cest také nebyly provedeny změny, což mě jen utvrdilo v tom, že je zde  krása a případné nebezpečí cest posouzeny citlivě a přesně.


Každý zasvěcený ví, že k úplnému vyčerpávání prvovýstupového potenciálu zde nedochází. Šlágrem letošního roku jsou dlouhé výstupy ze severní strany Zdoňovského oblouku. Kdo se sem ještě nepodíval, vřele doporučuji si tuto hradbu alespoň obejít.
Čaj.

1 komentář:

  1. Pár věcí mi tam Pavel Lisák zapsal špatně, názvy Dvou věží a nějaký lehký prváče, pravdu se pravděpodobně široká veřejnost už nedozví - momentálně řeším s OVK. Ale hlavně, že jsou tam pěkný cesty, kdo je dělal, je asi většině lidí jedno. Tom Závoda Kolomajzna

    OdpovědětVymazat