čtvrtek 21. února 2013

Shybovací desky - Ocún finger board

Dostaly se mi pod ruku celkem fajné produkty domacích tuzemských tréninkových  pomůcek. Zde je taková moje minirecenze s pár postřehy. Musím ještě šibalům zdůraznit, že na svém blogu nepěstuji jakékoliv reklamní taškařice: tudiž desky jsem si zakoupil, používám je a nic z toho nemám. Teda snad jen bolavé prsty :) Čaj


OCÚN FINGER BOARD



  • Velkou výhodou této desky je použitý materiál. Je opravud lehká a přenosná a pěkně se čistí bez současného poškozování povrchové struktury lišt. Desku kupodivu není ani kdovíkjak drahá. Zdánlivě vypracovaný systém chytů má své malé mouchy.

  •  Horní madla je příjemně oblá a na shybování a zahřívání znamenají skvělý kompromis mezi hrazou a lištami.

  •  Tři úrovně vnitřních lišt jsou odstupňované spíše pro lidi co začínají. Kdyby se lehce přitvrdilo a všechny lišty se zmenšily 0,5cm nebylo by to na škodu. Nebo takhle, čtvrtá 1m lišta by se taky hodila. Zvláště když šikmá oblá plocha lemující desku seshora  ve stylu beastmakerů je dost přísná. Řekl bych, že tak pro devítkové lezce a silnější - no docela darda. Zde je znát rozporuplnost - lišty celkem lehké a lišty umí udržet kdekdo - přitom obliny jsou fakt těžké a tento fontáč úchop málokdo vie. Přidat 5-10% ve sklonu a přidat lištu a bude to ok.
  • Zešikmenší vnějších lišt je pro mě naprosto nepochopitelné. Například EZ úchop (ohýbané tyče) v posilovně vznikly kvůli zacílení na přesnější cílovou oblast cvičení a ze zdravotního hlediska - příjemnější úchop pro zápěstí a lokty. Z tohoto hlediska je vhodné mít lehce nahnutou přítažnou část desky nebo hrazdy, pokud by byl úchop výrazeně širší než je postavení loktů při přítahu - což zde nejenže není, ale úchop naopak je užší což s vytočením zápěstí znatelně přetěžuje lokty.

  • Z hlediska zatěžování prstů při lištovém úchopu je zase nutné mít lišty co nejvíce vodorovné. Jinak zde vznika jiný směr zatížení než je kolmo k opoře a  vzniká tak kroutivý efekt na prsty, které se tak mohou zranit.
Shrnutí: Deska od ocúnu není špatná. V množství fakt špatných shybovacích desek, které jsou občas ve vidění v outdoorových obchodech opravdu vyniká a je vidět, že si na ni dali výrobci záležet. Mouchy jsem  ale našel a nejsou malé. Je sice pěkné, že design udal notu na úkor funkčnosti, ale škoda že půlku chytů na desce nikdy nepoužiju.

4 komentáře:

  1. Jak je široký? Je to dost důležitá informace:-) Někdo má úzká ramena a někdo zase široká. Pak se šíře úchopu dost mění.

    Airtime

    OdpovědětVymazat
  2. Pro zmenšování hloubky chytů sem dával na zadní stěnu díry nějakou destičku..
    majda

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný design, horší účelnost. Moderní klasika :-). Venca

    OdpovědětVymazat