neděle 24. února 2013

Lezecké texty od Bina, část.2

Zdar práskači velicí. Přinášim druhou Binovu porci oblíbených taškařic. Třeba mistr ještě něco splodí. Mistře děkujeme :D  Jinak mohli bychom to nazpívat a nahrát :)

PS: První čáast je zde: http://www.casnacaj.blogspot.cz/2013/02/lezecke-texty-od-bina-cast1.html


Hudba K. Kryl : Jeřabiny
Zprznil : Bin X. 2003

Pod velkými kolmými stěnami
zahynul lezec mezi karabinami
asi měl bandy nebo chytil lokr
se svatým Petrem hraje deďka poker
se svatým Petrem hraje teďka poker

Při lezení jistit se je nutno
jinak pak bývá velmi často smutno
založ si smyčku nebo čtyři čoky
prodloužíš si tím života roky
prodloužíš si tím života toky

Gravitace to je děvka prodejná
než se jí poddat radši lehnu do lejna
polezu dál a snad mě nedostane
stačí jen vědět odkud vítr vane
stačí jen vědět odkud vítr vane



Hudba P. Dobeš : Sejdeme se v Nashwillu
Text : Bin V. 2000

Házím sedák do batohu, expresy a smyce
Na písek já vždycky mohu – je tam srandy více

R: Hurá do Ádru, sejdem se na ÁRU
Sejdeme se na ÁRU tak hurá do Ádru

Hnedka jak mě pohltí stín pískovcovejch věží
Cítím v sobě prokletí – ovládám se ztěží
R:

Než dolezeš ke kolečku natečou ti „bandy“
Nezaložíš ani uzlík a je konec srandy
R:

Sedm metrů nad kruhem morál teče proudem
Dělá strašný myšlenky a třepe každým oudem
R:

A když vlezeš do rajbasu klepe se ti noha
Pot ti proudem crčí z nosu začneš prosit Boha
R:

Na vrcholu ze štandu na cepra si plivneš
Potom zařveš na Standu: „jistím Stando, můžeš !“
R:

Když v hospodě u kytary jíš tekutej chleba
Děkuj písku za ty dary morálu je třeba
R:



Hudba Ryvola : Ohrada
Text : Bin

Spára se táhne stěnou Bůh ví kam
a bandy jsou strašně nateklý
žízním a v puse jenom sucho mám
všichni už chlastat utekli

Slunce žár k šílenství už mě dohání
uzel dát tu není vůbec kam
podlaha je daleko na padání
/: zpívám si o kruhu, kterej by byl jako dlaň :/

Bandasky tečou a já touhu jedinou mám
dolů …
/: zpívám si o kruhu, kterej by byl jako dlaň :/

čtvrtek 21. února 2013

Shybovací desky - Ocún finger board

Dostaly se mi pod ruku celkem fajné produkty domacích tuzemských tréninkových  pomůcek. Zde je taková moje minirecenze s pár postřehy. Musím ještě šibalům zdůraznit, že na svém blogu nepěstuji jakékoliv reklamní taškařice: tudiž desky jsem si zakoupil, používám je a nic z toho nemám. Teda snad jen bolavé prsty :) Čaj


OCÚN FINGER BOARD



  • Velkou výhodou této desky je použitý materiál. Je opravud lehká a přenosná a pěkně se čistí bez současného poškozování povrchové struktury lišt. Desku kupodivu není ani kdovíkjak drahá. Zdánlivě vypracovaný systém chytů má své malé mouchy.

  •  Horní madla je příjemně oblá a na shybování a zahřívání znamenají skvělý kompromis mezi hrazou a lištami.

  •  Tři úrovně vnitřních lišt jsou odstupňované spíše pro lidi co začínají. Kdyby se lehce přitvrdilo a všechny lišty se zmenšily 0,5cm nebylo by to na škodu. Nebo takhle, čtvrtá 1m lišta by se taky hodila. Zvláště když šikmá oblá plocha lemující desku seshora  ve stylu beastmakerů je dost přísná. Řekl bych, že tak pro devítkové lezce a silnější - no docela darda. Zde je znát rozporuplnost - lišty celkem lehké a lišty umí udržet kdekdo - přitom obliny jsou fakt těžké a tento fontáč úchop málokdo vie. Přidat 5-10% ve sklonu a přidat lištu a bude to ok.
  • Zešikmenší vnějších lišt je pro mě naprosto nepochopitelné. Například EZ úchop (ohýbané tyče) v posilovně vznikly kvůli zacílení na přesnější cílovou oblast cvičení a ze zdravotního hlediska - příjemnější úchop pro zápěstí a lokty. Z tohoto hlediska je vhodné mít lehce nahnutou přítažnou část desky nebo hrazdy, pokud by byl úchop výrazeně širší než je postavení loktů při přítahu - což zde nejenže není, ale úchop naopak je užší což s vytočením zápěstí znatelně přetěžuje lokty.

  • Z hlediska zatěžování prstů při lištovém úchopu je zase nutné mít lišty co nejvíce vodorovné. Jinak zde vznika jiný směr zatížení než je kolmo k opoře a  vzniká tak kroutivý efekt na prsty, které se tak mohou zranit.
Shrnutí: Deska od ocúnu není špatná. V množství fakt špatných shybovacích desek, které jsou občas ve vidění v outdoorových obchodech opravdu vyniká a je vidět, že si na ni dali výrobci záležet. Mouchy jsem  ale našel a nejsou malé. Je sice pěkné, že design udal notu na úkor funkčnosti, ale škoda že půlku chytů na desce nikdy nepoužiju.

úterý 19. února 2013

Kurz Poradce pro výživu v Brně - Nutris

I na výživu občas dojde řeč, když rozumuji u piva s (horo)lezci. Jelikož si budu rozšiřovat vzdělání u nejpovolanějších i výživovým směrem, tak sdílím pozvánku na kurz NUTRIS, který se bude vyjímečně konat v Brně. Ušetříte za ubytování a po absolvování můžete na živnost smolit lidem vepřo-knedlo-zelo-biftek....

Pro ty, které by to zajímalo, tak přednášející jsou největší kapacity v oboru a kurz má velký zvuk i v případě nutričního poradenství ve zdravotních střediskách. Kdyžtak mi dejte echo - domluvím nějakou slevu. Potkáme se tam u guláše... :)  Čaj

Poradce pro výživu

22.3.2013 , Brno A sport Hotel

O JAKÝ KURZ SE JEDNÁ?

Akreditovaný kurz poradce pro výživu společnosti Nutris a Alinace výživových poradců je kurzem s certifikátem pro získání živnostenského listu. Vzdělávací kurz je akreditován MŠMT.
V akreditovaném kurzu poradce pro výživu Nutris získáte veškeré informace nutné k provozování samostatného výživového poradenství. Zkušení lektoři vám nabídnou průřez světem zdravé výživy, sestavování jídelníčku a práce s klientem.

CO SE V KURZU NAUČÍME?

Základem každého jídelníčku jsou makro a mikroživiny, tento kurz vás naučí s nimi pracovat, stejně jako vysvětlí jejich opravdovou nutnost a působení v organismu. Stejně tak zjistíte, jak je správně implementovat do jídelníčku se zaměřením na určitý cíl. Tím může být snížení tělesné hmotnosti – hubnutí, nabírání svalové hmoty, udržení zdraví a vitality a mnoho dalších.
Dozvíte se kompletní informace o pitném režimu a doplňcích stravy, stejně jako vám budou představeny postupy při sestavování diet, nejčastější chyby a dietní postupy praktikované v moderní výživě.
Nedílnou součástí práce výživového poradce je práce s klientem. Proto je zde této oblasti věnován opravdu velký prostor. Dozvíte se spousty hodnotných informací jak komunikovat a být pro svého klienta nejlepším poradcem. Pokud chcete být nejlepší v oboru, učte se od těch nejlepších. Kurzy poradců pro výživu vám tuto možnost nabízejí.
Přednášky pro vás vedou ti nejzkušenější a nejznámější odborníci z oblasti výživy: Ing. Ivan Mach, CSc., RNDr. Petr Fořt, CSc., Ing. Petr Havlíček, MUDr. Kateřina Cajthamlová, MUDr. Klára Owen, PhD., RNDr. Jan Chlumský a další. Učte se od těch nejlepších. Právě to vám nabízí náš vzdělávací kurz - kurz Poradce pro výživu NUTRIS.
Balíček A : 14. 990,- Kč zahrnuje: kurz, skripta, knihu (I. Mach- Doplňky stravy na našem trhu), diplom, ubytování ve dvoulůžkovém pokoji s koupelnou a televizí, plnou penzi + parkování v areálu.
Balíček B: 10. 990,- Kč zahrnuje: kurz, skripta, (I. Mach- Doplňky stravy na našem trhu)

neděle 17. února 2013

Trénink v posilovně - subjektivní doplnění TSP část.1

www.fitnessgurusam.com
Publikace trénink sportovního lezce je opravdu užasná, R. Tefelner si právem dal na čas představil knihu, která dle mého názoru nemá v Evropě obdoby. Rád bych připojil drobné poznámky ke kapitole "3.7 Trénink síly v posilovně" a jejím základním bodům tréninku jednotlivých svalových partí, které zde Tufi zmiňuje.




Tyto poznámky jsou spontání reakcí k jednotlivým cvikům, takové perličky, které možná neznáte a mohly by vám pomoci při samotném cvičení v posilovně. Mým cílem není tuto kapitolu dopracovat do fitness ucelené podoby, ale přihodit trochu mouky do mlýna, kterou jsem sesbíral během trenérské praxe ve fitcentru a v odborných publikacích. Rád budu i za případné dotazy v komentářích a eventuelně se můžeme domluvit na společném tréninku v činkárně.

Tak a jdem na to.

V kapitole zvedání železa v praxi Tufi přidělil k jednotlivým svalovým partím základní cviky. Ano jedná se o cviky nejčastěji používané v posilovnách a kdybych měl nějaké vybrat asi bych volil podobně. Ale s přihlédnutím ke zdravotnímu aspektu cvičení s činkami a  nerovnoměrnému svalovému zatížení při sportovní lezení bych dodal pár slov ke každému cvičení. Ne vše se dá polopatě popsat v článku, buďte prosím shovívaví a třeba se na to společně podívám ve F4A nebo u šéfa na Fritu.

  • Zádové svaly - shyb na hrazdě
Mnoho lidí při při shybování nadhmatem obejme hrazdu palcem zezdola a tyč stiskne - aktivují se tak svaly předloktí a paží a převezmou tak část práce horní části zad. I Honza Kareš volí pouze zaháknutí prsty z horní části tyče - vydržíte více a naučíte se pěkně aktivovat zádové svaly.

Cvičíte-li kvanta shybů, volte komfortní šířku úchopu. Nezřídka je k vidění jak se cvičící snaží o co nejširší úchop s přítahem ntrapézů k hrazdě. Tento cvik je účinný, ale dochází k předsunutí krční páteře a přetěžování šíjových svalů (podobně jako u stahování horní kladky), nemluvě o tom, že ramenní klouby je vytočené do patologické polohy a ramena tak trpí.  


  • Svaly hrudníku - benčpres
První co každej divočák po příchodu do posilovny hledá, je že hledá lavici na benč. Obdoba typycké otázky na lezce "Kam nejvýš jsi vylezl?" je v posilovně "Kolik trestáš na benči?" Je to holt populárka a samozřejmě jeden ze základních a povinných cviků...ale! . Problém pro (nejen) lezce v tom, že mají z lezení přetíženou přední stranu ramen a ta se enormně zapojuje u výtlaku činky, respektive dost často převezme činnost a hrudník se skoro vůbec nezapojí.(Zvláště u jedniců s málo vyvinutými prsními svaly.) I při zvládnutí techniky cvičení navíc benčpres jako cvik na rozvoj hrudníku vyhovuje z biomechanického hlediska pouze někomu. Jiné z tohoto cvičení začíná při větších vahách  píchat v ramenou a to i přesto, že cvičí technicky správně (a to bohužel spíše výjimka.) Holt někomu benč vypracuje perfektní hrudník, jinému ramena.

Řešením může být použití jednoručních činek. Například v kombinaci tlaky - rozpažky na lavici. Popis správného provedení tohoto cvičení raději vynechám - raději ukážu v praxi. Věřte mi, není to tak jednoduché. Zapomeňte taky na provádění mostu - úmyslného prohnutí v zádech. Nejlépe si podložte nohy malou lavičkou a při cvičení zatínejte břicho - chráníte si tak páteř a vnitřní orgány.


  • Svaly ramen - tlak činky  v sedu za hlavou
Ramena se při kulturistickém tréninku spíše vnímají jako celek a nepřihlíží se k tomu, že jenotlivé části pletence rameního mají rozdílnou funkci. My lezci máme často přední stranu ramen přetíženou   a to přispívá k předsunutí ramen a vytváření tzv. horního zkříženého syndromu.  
Je proto zásadní kompenzovat svalovou nerovnováhu zaměřením na posílení zadní strany ramen například upražováním v předklonu, nebo širokým veslováním v úrovni ramen. (Pozor na sviňu horní trapéz - hodně se při těchto cvicích zapojuje, proto je vhodná technika cvičení vyžadována.)  

Vrátím se k volbě tlaku činky v sedu za hlavou. Poloha paží při tlacích za hlavou pomáhá zapojit do práce i zadní stranu ramen (to je dobře). Bohužel je to za cenu extrémní decentrace ramenního kloubu a v případě použití dlouhé činky dochází i k předsunutí hlavy (viz.výše). Ramenní kloub v této poloze, zejména při použití velkých vah dostává slušně zabrat a zvyšuje se riziko zranění.
Volme proto tlaky jednoruček v sedě lehce před osou tvořenou spojnicí ramen dlaněmi dopředu. Nezapojíme sice zadní delt, ale snížíme zdravotní riziko. Osobně bych na rozvoj střední části ramen volil spíše upažování s jednoručkami a izolovaně přední delt vůbec necvičil. (Zapojí se dostatečně při cvicích na hrudník a biceps.)  

Všimli jste si těch opakující principů k poloze ramen a hlavy? Hlavu nepředsunovat a osám činek neuhýbat. Zkuste ji držet zpříma v přirozeném prodloužení páteře. Snažte se co nejméně zapojovat horní trapéz. Jeho hyperaktivita v kombinaci s nedostatečným strečinkem může způsobit bolesti hlavy a krční páteře. Ramena při cvicích zkuste tlačit od uší - do šířky a dozadu. Cvičte v pro ramena fyziologických polohách. Jasné a stručné, prostě pohodička. Tak si to zapiště za uši až se vám příště po lezení v posilovně splaší kladiva. :)

PS: Příště nadhodím pár tipů k cvičení břicha, dolních zad a paží.

středa 13. února 2013

TESLA MINIBOLDRKAP

Čau, chtěl bych všechny pozvat na naše malé závody. Občerstveni zajištěno :) Boldry staví šibal ČAJ. Tak je na co se těšit.


pondělí 11. února 2013

Lezecké texty od Bina, část.1

Věřte nebo ne, ale jsou mezi námi extrémně vtipní lidé. Jedním z nich, jak už mnozí víte, je i známý horolezec a adršpašský práskač Bin z Holomóca.
...to vám takhle sedíme s Tatušem, u Peňáka (mírně) pod vlivem a mezi "zpíváním" písniček emotivně gestikulujeme a opětovně prožíváme odpolední dobrodružné chvíle ve skalách. Z transu nás vytrhnne právě Bin, který se chopil jedné rozladěné kejtry a brnkne do not (po hecování okolosedících násosků) klasiku "Život to je Adršpach"... písničkou ale šou zdaleka nekončí a Bin začne zadělovat riadné peckovačky s pískařskou tématikou v rytmu klasických kotlíkářských šlágrů... prostě pecka, co vám mám povídat.

S Tatušem jsme s ohromením začali somrovat po Binovi jméno autora a kde že to splašil. Odehnal nás až poté, co slíbil, že nám tyto své vymyšlené sranda texty pěkně pošle mailem. Přes upozornění, žes tím nemáme nikde moc chlubil, protože je stydlín, jsem si dovolil je přihodit na blog:)
Inu stejně jej nikdo moc nečte, tak se zas až tak moc nestane :) Díky moc kamaráde, máš u mně pivko. Čaj

PS: Přidám i originální píšně v klipech. Třeba se to naučíte a pak společně zabékáme v Ádru.



Hudba K. Plíhal : Trubadůrská
Text : Bin

Holomócká - lezecká

Od stěny ke stěně putujem

Skoby mlátíme a štandy budujem

/: dřív se dál nevezem

dokud až na vršek nevlezem:/

Pod stěnou shodíme batůžky
Dáme si pivo a tvarůžky
/: vytáhnem špagáty
A už je nám vidět jen na paty:/

R: Lez dál – je pohoda

Když slunko svítí na skály

Lez dál – je pohoda

Když prohřeje ti kosti

Lez dál – je pohoda
Z vršku je vidět až do dáli
Lez dál – je pohoda
Ve vybrané jseš společnosti

Když potom pod stěnu slaňujem
Vždycky se z úspěchu radujem
/: každej to oslaví
Dáme si panáka na zdraví :/

Od stěny ke stěně……

Hudba W. Ryvola : Jarní kurýr
Textík : Bin

Dunění lokrů večer slýchávám
dolinou třináct lavin jede k nám
ve spáře skoba zvoní
kladivem klepeš po ní
sezona už se blíží, dobře to znám

Dám vercajk do báglu
a už se vidím zas na Ráblu

Musím jít mraky táhnou nad hlavou
musím jít stěnou kolmou, lámavou
slyšet jak tep mi buší
ve stínu mrznou uši
při tom být spokojenej s námahou

Lano si pod zadek dát
bivakujeme, nebudem spát

Z vrcholu cesta žlabem sněhovým
ve stanu, ve spacáku všechno sním
a že stím nepřestanu
dokaváď ráno vstanu
dokaváď ještě dejchám, to dobře vím

Vím, já to dobře vím
když v noci chrápu, tak o tom sním 

Hudba Buty : Hajcman blues
Text : Bin

C G C
Až vylezeš na Starostu s hnědym flekem na řiti
G
teprv potem možeš chodit k Peňákovi na pití
A
až vytáhneš ruce ze spár a bude na nich kůže
F D D7
když v komíně nevyměkneš a do rajbasu můžeš
C G C
zjistíš že kdyby nic víc tak tohle stojí za žití

Až založíš první čoky do té žuly tatranské
až vylezeš „Stanislava“ na Malej štít Kežmarské
až ti bude jedno jestli písek nebo žula
až i vápno v alpách pozná že nejseš žádná nula
poto budeš moct být hrdej že seš lezec Slovanské

Jednou v zimě taky zjistíš že se dá lízt po vodě
hákovačky, ledy, mixy všechno zvládneš v pohodě
na běžky a na skialpy natáhneš si kšandy
pak s partyjou u kořalky zažiješ spoustu srandy
když to večer rozbalíte u kytary v hospodě

Až tě synku jednoho dne halda sněhu zavali
nebo spadneš na podlahu s chytem v ruce ze skály
vzpomeneš si že jsi hrával rock´n roll a jazz
vzpomeneš si kde leží ten zakopanej pes
/: a my jsme tu abychom ti poslední blues zahráli :/

středa 6. února 2013

Závody - Únor, Březen 2013

Tak přátelé kamarádi, nastává plesová sezóna a když pominu pozvání na Horolezecký maškarák dne 2.3, tak se ke mně dostaly i nějaké pozvánky na lezecké a jiné závody. Zde jsou:
 
 
 
Bohužel v tento termín jsou hned dvě akcičky:
 
Free Cup 2013
  • 15:00
  • Kounicova 28, Brno



  • 3. ročník boulderových závodů pro všechny, kteří to myslí vážně, ale výkonnostně trošku pokulhávají :)
    Letos za Téčko!

    Před-registrace na Fritu doporučena: vzhledem k omezené kapacitě se radši zapište taky u šéfa na Fritu!

    Afterparty v Pivní stáji na Veveří 32 od 19:30


    Mauglího memoriál 2013












    28.2.2013

    Tesla závody na Montana Boulderu v Brně.
    Bližší info upřesním...

    2.3.2013 VHS Open

























    PS: Kdyby jste měli nějaké info o dalších akcích, pošlte mi je na mail, díky. Čau Čaj.